Valpreventieprogramma
Valongevallen vormen een belangrijk en toenemend probleem onder ouderen. Een valongeval is de belangrijkste oorzaak van letsel bij ouderen. Iedere 5 minuten wordt er een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp opgenomen omdat hij gevallen is. Met het oog op de vergrijzing zullen deze aantallen de komende jaren alleen maar toenemen. De prognose is dat het aantal SEH-bezoeken na een valongeval stijgt met 47% tot 2050. Het letsel opgelopen door een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven.
Gelukkig kunnen we veel doen om dit te voorkomen!
Met een gerichte aanpak zijn valincidenten een halt toe te roepen en ook zeer goed mogelijk. In een korte presentatie geef ik mensen inzicht in de oorzaken en gevolgen van een valincident. Omgevingsfactoren, medicijngebruik en de gevolgen van het ouder worden zijn de belangrijkste oorzaken. In een valpreventieprogramma van 10 weken gaan we samen met de deelnemers werken aan meer balans en stabiliteit waardoor men meer zelfverzekerd raakt en het valrisico wordt beperkt. Gedurende de 10 weken blijven we met elkaar in gesprek over de risicofactoren en het belang van goed voor jezelf te zorgen.
We beginnen met een nulmeting, een observatie van hoe fit en stabiel de deelnemer is. Vervolgens gaan we door middel van oefeningen en het afleggen van een parcours werken aan de stabiliteit.
Cursus valpreventie
We gaan starten met een 10-weekse cursus valpreventie waarbij we per cursus 10-15 deelnemers kunnen begeleiden. De cursus zullen we 2 tot 3 keer per jaar gaan aanbieden voor verschillende doelgroepen. De actieve ouderen hebben een andere begeleiding nodig dan de wat meer kwetsbare ouderen.
Informatie
Wilt u vrijblijvend meer informatie over de cursus valpreventie? Dan kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier op de website.